2012. április 24., kedd

Ifjúsági mediáció

A cím több jelentést hordoz magában. Egyrészt jelenti azt, hogy a megoldandó konfliktusban legalább az egyik fél még ifjú, vagyis 18 év alatti. Kivel lehet konfliktusa egy fiatalnak? Amennyiben a büntetőjogi mediációt nem számítom, akkor a szüleivel, a tanáraival vagy a kortársaival. Jelen esetben a két utolsó lehetőséget nézzük meg közelebbről. 

Tanár - diák mediáció:
Munkám során már találkoztam olyan jellegű nézeteltéréssel, ami egy 17 éves fiú és az osztályfőnöke közt alakult ki. Személyes ellentétről volt (és van még ma is) szó. A megoldás több szempontból is nehézségekbe ütközik, mert egyikük sem enged a saját sértettségéből, viszont a tanár hatalmi pozícióban van, tehát rajta múlik, hogy elindulnak-e a megoldás irányába. Példát is kell mutatnia, tehát annak, ha nemet mond a felkínált lehetőségre, sokkal több és mélyebb üzenete van, mint két "átlagember" esetében.
Lehetséges mediálni tanár és diák között, de csak akkor, ha a diák maga már elég érett ahhoz, hogy képviselje az érdekeit.


Diák - diák mediáció:
Legeredményesebb, ha kortárs mediátor végzi. Jövőbeni céljaim közt szerepel kortárs mediátorok képzése, mert nagyon fontos, hogy már a középiskolás korban megismerjenek alternatív konfliktuskezelési módszereket. Ez olyan sok előnnyel jár, hogy nem is tudom mindet felsorolni, ezért kiemelek néhányat, a teljesség igénye nélkül. A diákok között fellépő problémákról a kortársak értesülnek a leghamarabb. Mire a pedagógus tudomást szerez róla, az már rendszerint elmérgesedett, a felnőtt mediátor tehát nagyon későn tud csak megjelenni, ezzel szemben egy másik diák szinte azonnal fel tudja kínálni a segítséget. 
Egy másik előnye az, hogy mind a konfliktusban érintett felek, mind pedig a kortárs mediátor megtapasztalják, hogy a problémákat nemcsak erőszakos úton lehet megoldani, tapasztalatot szereznek egyéb kreatív megoldásokról is.
A legfontosabb előnye talán az, hogy a pedagógusok partnerként kezelik a diákokat, nem akarják helyettük megoldani a kialakult helyzetet, nem nyúlnak bele hatalmi eszközökkel. Övék a konfliktusok megoldásának a lehetősége, amiért felelősséget is képesek vállalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése